Szavatossági igények társasházban - dr Guba László

Szavatossági igények társasházban

Társasházi ingatlanok adásvétele esetén előfordul, hogy a vevő olyan épületszerkezeti elem hibájából erdő okból érvényesít igényt, amely a tulajdonostársak közös tulajdonában van. Tipikus esete ennek, amikor a régebbi építésű házak tetői, csúcsfalai áznak át, vagy a kémények mellett beszivárgó csapadékvíz okoz a felső szinten beázásokat. Ezeknek a hibáknak a közös jellemzője, hogy a lakáson belülről csak tünetileg kezelhető.  Nyáron gombaölő festékkel, meszeléssel esetleg ideiglenesen eltávolíthatók a foltok, de amint megjön a hűvös, csapadékos őszi idő újra megjelennek. Nem mindegy, hogy a vevő milyen alapon, kivel szemben lép fel, és mit követel.

A társasházi lakás a tulajdonostársak külön tulajdonában,  a külön tulajdonként meg nem határozott épületrész, épület-szerkezet a tulajdonostársak közös tulajdonában van.  Mivel a hiba oka a közös tulajdonú épületrészben van, annak felújítási költségeit az egész társasházközösségnek kell viselnie. Az eladó szavatossági felelőssége az általa eladott lakás vonatkozásában áll fenn, tehát tőle a lakáson belüli javításokat lehet követelni, illetve a lakáshoz tartozó tulajdoni hányad arányában a tető javítási költséget. A különbséget a közösségnek kell viselnie.

Ha nem hibás teljesítés, vagy kártérítési igény alapján közelítünk a témához, akkor azt lehet mondani, hogy a kényelmetlenség ugyan általában csak egy-egy tulajdonosé, a probléma viszont az egész társasházközösségé. Sokszor ezt nehezen veszi tudomásul az a tulajdonostárs, akit a meghibásodás következményei közvetlenül nem érintenek. Társasházi ingatlan vásárlása előtt célszerű nem csak az elmaradt közösköltség és közüzemi díjak, hanem a tervezett karbantartási és felújítási munkákat illetően is megkérdezni a közös képviselőt, vagy az intézőbizottságot.

dr Guba László © 2014

Ezt a honlapot dr. Guba László ügyvéd, a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamara tagja tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. Jelen oldal a Magyar Ügyvédi Kamara Elnökségének az ügyvédi honlap tartalmáról szóló 2/2001 (IX. 3.) számú állásfoglalását figyelembe véve készült.

designed by Butterfly Design