Elállhat a vevőm? - dr Guba László

Elállhat a vevőm?

Tisztelt  Ügyvéd Úr!

December 16-án eladtam az 1995. évjáratú szeretett kisautómat 200000ft-ért. A mai napon,azaz 22-én felhívott a vevő és közölte, hogy vegyem vissza az autót, mert nem jó. Azt állította, tönkre van menve a kuplung, és nem is indul. Vagy abba is beleegyezik, hogy fizessek bele a javításba. Az autómmal eddig nem volt semmi probléma,rendszeresen volt szervizelve, én mint női sofőr nagyon vigyáztam rá. Azokról a problémákról, amiket még említett, hogy nem megfelelőn működik az elektromos ablakemelő,még itt, kipróbálás előtt tájékoztattuk.Sérelmezi továbbá azt is, hogy a CD lejátszót nem adtuk oda, amit szintén elmondtunk, sőt ráadásul adtunk egy másik, régebbi rádiót az autóba. Én a mai napon az Okmányiroda felé jeleztem, hogy az autó eladásra került, ezt bejegyezték. Kérdésem az lenne:
Létezik ilyen követelés?Véleményem szerint 5 nap alatt bármit tehetett az autóval.(itt megjegyezném, hogy induláskor az autót nem tudta berakni tolató sebességállásba, és induláskor ráhajtott egy nagy aknafedélre, azt hittük, már ott szétszakítja az autót)A műszaki vizsga e hónap 16-án, tehát két nappal az adás vétel előtt történt. A vásárló kipróbálta vezette az autót, mielőtt megvásárolta. ,
Tartozom e én felé bármilyen fizetséggel?
Válaszát előre is köszönöm!

Köszönettel: Timi

 

Tisztelt Timi!

Ha a jogosult a hibát a szerződéskötés időpontjában ismerte, vagy azt ismernie kellett, a kötelezett mentesül a szavatossági felelősség alól. Jelentéktelen hibák esetében sincs helye elállásnak. Magánszemélyek közötti adásvétel esetén a vevőnek kell bizonyítania, hogy a hiba oka már a szerződéskötéskor fennállt.

Ez tehát azt jelenti, hogy a vevőnek meg kell határoznia pontosan, hogy mi a hibája a kuplungnak és miért nem indul az autó. Csak  olyan hibák esetében lehet alapos az igénye, amelyek előfordulására egy ilyen korú és futásteljesítményű autónál nem kellett reálisan számítania. Vevőnek kell bizonyítania továbbá, hogy ezek a hibák nem az adásvétel után keletkeztek. Az eladó által előzetesen közölt és a nyilvánvaló hibákra szintén nem lehet igényt alapozni, mert azok ismeretében döntött a vevő a megvásárlás mellett és a vételár is ezekre tekintettel került megállapításra.

Üdv: GL

 

Szólj hozzá!

dr Guba László © 2014

Ezt a honlapot dr. Guba László ügyvéd, a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamara tagja tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. Jelen oldal a Magyar Ügyvédi Kamara Elnökségének az ügyvédi honlap tartalmáról szóló 2/2001 (IX. 3.) számú állásfoglalását figyelembe véve készült.

designed by Butterfly Design