Elvesztett törzskönyv - dr Guba László

Elvesztett törzskönyv

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Elnézését kérem, hogy levelemmel zavarom!
Szeretnék Öntől kérdezni valamit:
Eladtam az autómat, de nem találtam meg a törzskönyvet. Tegnap voltam az Okmányirodában, ahol felvettek egy jegyzőkönyvet az elvesztésről, így a Magyar Közlönyben megjelentetik, az új tulajdonos pedig csak később kell, hogy átírassa. Mai napon, a szekrényben rendet rakva megtaláltam a törzskönyvet. Arra volnék kíváncsi, hogy ha hétfőn beviszem az Okmányirodába a törzskönyvet, akkor a pénteken készített jegyzőkönyvet lehet valahogyan stornozni (semmisnek tekinteni, visszavonni)? Amennyiben igen, ezt helyben az Okmányirodában meg is csinálják? Ha igen, akkor a törzskönyvet átadva az új tulajdonosnak, meg is történhet az átíratás az adás-vétel időpontjától számított 15 napon belül?
Kérem, amennyiben ideje engedi, válaszolni szíveskedjen!
Segítségét és fáradozását előre is köszönöm!
Tisztelettel:
 Krisztián
Tisztelt Krisztián!
Igen, a Magyar Közlönyben éppen azért kell megjelentetni, hogyha valaki megtalálja, akkor ne fordulhasson elő, hogy egy autóra vonatkozóan két törzskönyv legyen forgalomban. Jelentse be, hogy megtalálta, és a vevője átírathatja az autót.

Üdv: GL

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm gyors válaszát, nagyon kedves Öntől!
Ma reggel már az Okmányirodában bejelentettem, de azt mondták, hogy semmisítsem meg, nem tudnak vele mit kezdeni.
Még egyszer köszönöm!
Tisztelettel:
Krisztián
Tisztelt Krisztián!
A forgalmi engedély és a törzskönyv nem a sajátjai annak, akinek a neve bennük  szerepel, ezek olyan közokiratok, ameléyeket csak szabályozott eljárásban lehet megsemmisíteni. Sőt, az illegális megsemmisítés bűncselekményt valósít meg.

Azt tanácsolom, hogy írásban készítsen egy beadványt, miszerint megtalálta a törzskönyvet és várja meg a választ rá! Kizártnak tartom, hogy a megsemmisítésére hívják majd fel.
Üdv: GL
Tisztelt Ügyvéd Úr!

Nagyon szépen köszönöm segítségét!
Levele elolvasása után felhívtam a Központi Okmányirodát és a Közlekedési Nyilvántartó Osztályt, ahol ugyanazt az információt kaptam, mint Öntől. Ezen információ birtokában visszamentem az Okmányirodába, ahol – némi rábeszélés után – a hölgy felhívta a Közlekedési Nyilvántartási Osztályon azt a hölgyet, akivel beszéltem. Megerősítette ebben, és elmondta neki, hogy hogyan kell végrehajtani a műveletet. Úgyhogy nagy nehezen sikerült.
Még egyszer köszönöm a segítségét!
Tisztelettel:
Krisztián

Szólj hozzá!

dr Guba László © 2014

Ezt a honlapot dr. Guba László ügyvéd, a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamara tagja tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. Jelen oldal a Magyar Ügyvédi Kamara Elnökségének az ügyvédi honlap tartalmáról szóló 2/2001 (IX. 3.) számú állásfoglalását figyelembe véve készült.

designed by Butterfly Design