Rejtett hiba - dr Guba László

Rejtett hiba

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Segítségét szeretném kérni.
Vásároltam egy 2001es évjáratú wolsvagen 4es golf tipusú gépjárművet saját célra. Az én régi autóm be lett számítva.Arról a kocsiról elmondtam mindent ami a 7év alatt volt, új tulajának a szervíz könyvet is odaadtam. Ennek a golfnak 2013.dec.24én szét ment a kuplung szerkezete és eltört vmi alkatrész a váltóban is ezáltal. Most 95-100ezer forint nagyság rendnél tartunk szerelési díjjal együtt. A kocsi 2013.okt. 27én lett vásárolva. Kérdésem: rejtett hibával meddig lehet reklamálni? Kocsi kipróbálása úgy történt, hogy a kereskedő elvitt egy körre vele. Én akkor ne vezettem. Viszont mikor haza hoztam a kocsit nehéz volt váltani vele. Nem adtam nagy feneket a dolognak gondoltam természetes jelenség mert minden kocsi más…Hol kell reklamálnom? Kereskedőnél vagy régi tulajnál?
Előre is köszönöm válaszát és segítségét!
 Mónika
Tisztelt Mónika!

Amennyiben kereskedőtől vásárolta az autót, ellenkező szerződéses kikötés hiányában két éven belül van lehetősége hibás teljesítés alapján az eladóval szemben igényt támasztani. E körben első sorban kijavítást lehet kérni. A vevő akkor jogosult az eladó költségére kijavíttatni az autót, ha az eladó ezt megfelelő határidőre nem vállalja, vagy nem végzi el. Mivel Ön már az autót megjavíttatta, eladó egyrészt alappal hivatkozhat arra, hogy utólag már nincsen mód sem a hiba tényének sem a keletkezési körülményeinek megállapítására, másrészt pedig, hogy Ön elmulasztotta idejében felszólítani őt a kijavításra. Amit a szerelője mondott, azt vita esetén egy perben bizonyítania is kellene tudni.

Nem minden a szavatossági időn belül jelentkező hiba alapoz meg szavatossági igényt. A jármű korából és a rendeltetésszerű használat mértékéből adódó meghibásodásokkal mindenkinek számolnia kell, aki használt autót vesz. Annak eldöntése, hogy az adott hiba a természetes elhasználódás körén kívül esik-e, szakértői kérdés.
Ezzel együtt mindenképpen érdemes az eladót felszólítani a kijavítás költségeinek megtérítésére, mert korrekt hozzáállás mellett egy peren kívüli egyezség megkötésére is lehet esély.
Üdv: GL

Szólj hozzá!

dr Guba László © 2014

Ezt a honlapot dr. Guba László ügyvéd, a Veszprém Megyei Ügyvédi Kamara tagja tartja fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és szabályzatok szerint, melyek az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt www.magyarugyvedikamara.hu honlapon találhatóak. Jelen oldal a Magyar Ügyvédi Kamara Elnökségének az ügyvédi honlap tartalmáról szóló 2/2001 (IX. 3.) számú állásfoglalását figyelembe véve készült.

designed by Butterfly Design